Försök att sälja Öresundskraft

Här är lite historik kring de försök som, genom tiderna, gjorts för att sälja Öresundskraft.

År 2000

Första försöket att sälja Öresundskraft gjordes år 2000 då Sydkraft ville köpa 49 % av Öresundskraft. De borgerliga partierna var för en försäljning medan Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet var motståndare till en försäljning.
Denna gång stoppades förslaget om en försäljning av Pensionärspartiet som vid den tidpunkten hade en vågmästarposition i Helsingborgs fullmäktige.

År 2017

Nästa försök var 2017. Då var det en stor pensionsförvaltare som ville köpa Öresundskraft för 7 miljarder kronor. Moderaterna ville sälja men inom alliansen var Centerpartiet tveksamt och Miljöpartiet som ingick i den borgerliga alliansen var inte heller intresserade. Från Socialdemokraterna blev svaret nej. Vid den tidpunkten ville det borgerliga styret ha en bred enlighet om en eventuell försäljning och då Socialdemokraterna inte var intresserade och Miljöpartiet, som var i vågmästarställning, sa nej till försäljning gick frågan inte vidare utan beslutet blev att Öresundskraft inte skulle säljas.


År 2019

Strax efter valet 2018 publicerade HD i februari 2019 uppgifter om att Helsingborgs kommun inlett ett arbete för att sälja Öresundskraft. Kommunen hade fått ett bud på Öresundskraft. Även denna gången var det en stor pensionsförvaltare som ville köpa och denna gången hade budet gått upp till 14 miljarder. Den borgerliga alliansen bestående av Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna med stöd av Sverige Demokraterna, stod bakom beslutet i kommunens moderbolag HSFAB. Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet protesterade mot beslutet. Centerpartiet stod, efter medlemsbeslut, inte heller längre bakom förslaget att sälja Öresundskraft.
Som de flesta av er vet stoppades denna försäljning av en folkomröstning den 12/1 2020.

ÅR XXXX

Kommer det att komma ett 4:e försök att sälja Öresundskraft?

%d bloggare gillar detta: